7 Tips voor verwarming in huis

Heeft u een opdracht voor ons of heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte.






Ja, ik accepteer de privacy policy.


Tips voor verwarming in huis

Als loodgieter krijg je vaak te maken met de CV-ketel en de leidingen. Je merkt pas hoe belangrijk deze ketel is wanneer die uitvalt of niet goed functioneert. Voor vervanging en reparatie is vaak een vakman nodig, ook voor periodiek onderhoud kun je de loodgieter inschakelen. Toch zijn er een aantal werkzaamheden die je zelf aan de verwarming kunt uitvoeren, die het woongenot verhogen en problemen helpen te voorkomen. Hier zijn zeven tips voor de verwarming in huis.

1. Laat een energiezuinige ketel plaatsen

De technologie in CV-ketels is de laatste jaren sterk verbeterd, de nieuwe generatie ketels is zuiniger dan ooit met een hoge levensduur. Wanneer je nog een oude ketel hebt hangen zul je veel energie en daarmee ook kosten verspillen. Wanneer je wilt weten hoeveel rendement een nieuwe CV-ketel je op kan leveren kun je het beste contact opnemen met de specialist.

2. Woningisolatie is de moeite waard

In veel woningen, met name oudere gebouwen maar ook bij nieuwbouw kun je met isolatie veel energiekosten besparen. In de winter houd je de warmte binnen, in de zomer houd je de warmte buiten, zo profiteer je het hele jaar door van isolatie in de woning. Het dak, de vloer, muren en ruiten kun je allemaal (laten) isoleren, de kosten kunnen hierbij flink verschillen. Dubbel glas aanbrengen moet je bijvoorbeeld uitbesteden, maar de zolder isoleren is een klus die je vaak zelf kunt uitvoeren.

3. Isoleer de leidingen

Warmwaterleidingen geven vaak veel warmte af, door de buizen te isoleren bespaar je warmteverlies en daardoor hoef je minder te stoken. Je kunt in de bouwmarkt dit isolatiemateriaal kopen. Ook de radiatoren kun je aan de achterwand isoleren met speciale radiatorfolie, zo blijft de warmte binnen waar het hoort. Als je toch bezig bent plak je ook tochtstrippen om de afzonderlijke kamers goed te isoleren.

4. Informeer naar subsidies en premies

Weet je welk energielabel jouw woning heeft? Met een groen energielabel zit je er warmpjes bij, controleer dus hoe zuinig jouw woning is. Er zijn vanuit de regering, provincie en gemeente diverse subsidies en premies voor mensen die hun woning energiezuinig willen maken. Vraag na wat er mogelijk is, zo kun je wellicht de kosten drukken. Voor een aantal werkzaamheden is het verplicht de werkzaamheden door een specialist uit te laten voeren, houd hier rekening mee.

5. Slimme thermostaat

slimme thermostaat verwarmingMet een slimme thermostaat heb je meer zicht op jouw energieverbruik. Je houdt uiteraard controle op de verwarming, je ziet wel direct waar de kosten in zitten, en kunt zo het gedrag van jezelf en gezinsleden corrigeren waar mogelijk. Slimme thermostaten leren het gedrag van de bewoners en passen daar de instellingen op aan zodat je comfortabel kunt wonen op de meest voordelige wijze. Sommige energieleveranciers geven je een “gratis” slimme thermostaat in bruikleen, toch kan zelf een thermostaat kopen soms goedkoper uitvallen. Let wel op het merk, type en eventuele koppeling met andere “slimme” apparaten.

6. Verwarm elke ruimte waar nodig

Is het noodzakelijk dat elke kamer een temperatuur heeft van 23 graden Celsius? Sluit kamers die niet zo warm hoeven te zijn af met de deur, draai de thermostaat dicht of zet er een thermostatische radiatorkraan op. Zo bepaal je in elke ruimte de juiste temperatuur en hoef je niet elke kubieke meter in huis op dezelfde wijze te verwarmen.

7. Weet wanneer je professionele hulp inroept

Laat de CV-ketel regelmatig controleren, en wees niet te verlegen om contact op te nemen met de specialist als je vragen hebt. De kosten die je maakt voor een professional zul je weer terugverdienen in het rendement dat je kunt behalen. Alle euro’s voordeel bij elkaar opgeteld tikken toch aan, en daarnaast zul je veel comfortabeler wonen.

Mocht je nog vragen hebben over de verwarming, neem dan gerust contact met ons op. E&B loodgieters kan je verder helpen.

Comment