Convectorput, de voor- en nadelen

Heeft u een opdracht voor ons of heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte.






Ja, ik accepteer de privacy policy.


Bij nieuwbouw of als mensen hun verwarmingssysteem willen vervangen, krijgen we bij E&B Loodgieters nog wel eens de vraag wat het verschil is tussen en convectorkachel en ‘gewone’ verwarming en wat de voor- en nadelen zijn van een convectorput. We zetten alles wat u moet weten over een convectorput hier voor u op een rijtje.

Een convectorput is zoals de naam al doet vermoeden een verwarming in een ‘put’. Het is als het ware een gat in de vloer waarin een convector is geplaatst. De convector is net als de radiatoren in het huis aangesloten op de cv-ketel.

Convector veiliger voor kinderen

De convector blaast de warmte naar boven en zorgt voor meer gelijkmatige warmte in de ruimte dan een radiator die meer (plaatselijke) stralingswarmte afgeeft. De convector wordt ongeacht de aanvoertemperatuur aan de buitenkant minder heet dan een radiator en dat maakt het veiliger voor kleine kinderen.

Convectorput belemmert de ruimte niet

Het voordeel van een convectorput is dat deze onder de vloer zit en waar over heen kan worden gelopen. Een convectorput ziet u dan ook vaak bij openslaande deuren. Op deze wijze is er geen verwarmingselement dat voor een raam en/of deur staat en de toegang dus niet belemmert.

Convectorput vangt vuil en stof

Tegelijk is bovenstaande eveneens het nadeel wat sommige mensen ervaren. Doordat de convectorput altijd bij een entree ligt en er over de put heen wordt gelopen, komt er veel vuil en stof in de put. Dankzij het rooster dat er op ligt, wat in veel soorten materialen en maten verkrijgbaar is, is het wel mogelijk om de put schoon te houden. Echter, dat betekent wel op de knieën met de stofzuiger aan de slag. Niet iedereen vindt dat prettig.

Rooster én luik voor convectorput

Een tip is om voor de convectorput een rooster én een luik te maken. In de warme periode als de verwarming uit staat, kunt u bijvoorbeeld van vloerdelen een luik maken. De warme periode is vaak de tijd dat men meer van binnen naar buiten loopt en de put dus meer vuil zal opvangen. Door de convectorput af te dichten voorkomt u dit. Let op dat de verwarming echt uit staat, anders trekt het luik krom! In de winter gebruikt u het rooster dat de warmte voldoende doorlaat.

Snel warmtecomfort en energiezuinig

Een ander voordeel van de convectorput is dat het verwarmingselement snel warm wordt, omdat het weinig water nodig heeft. De kachel draagt dus snel bij aan het warmtecomfort in huis – mede omdat het de kou neutraliseert die van het raam af komt – én is ook nog eens energiezuinig. Tegelijk brengen de voordelen helaas wat nadelen met zich mee. Het tegenhouden van kou van buiten, gaat iets ten koste van de warmte binnen. En omdat een convector vanuit de vloer de lucht naar boven blaast, blijft de vloer iets kouder.

E&B Loodgieters BV geeft u handige tips.