Page content

Koper of metaal voor buizen in huis?

Door het huis lopen veel leidingen, bijvoorbeeld vanuit de CV installatie naar de radiatoren. De meeste buizen worden gemaakt van staal, niet van koper. Waarom wordt staal gebruikt, kun je dit combineren of vervangen met koper en wat moet je doen wanneer er lekken bij de leidingen ontstaan? De antwoorden op al deze vragen vind je op deze pagina.

Heb je last van lekkage en kun je dit niet zelf oplossen? Schakel dan een erkende loodgieter in. Neem contact op voor meer informatie.

Waarom gebruiken we stalen buizen voor de CV installatie?

cv buizenVroeger werd er veel meer koper gebruikt voor leidingen. Tegenwoordig is koper zo duur dat het niet meer haalbaar is om de buizen van dit materiaal te maken. Staal is veel goedKOPER, en daarnaast ook eenvoudiger om te schilderen. In principe zullen de stalen buizen niet gaan roesten omdat de CV installatie een gesloten systeem heeft waar geen lucht bij kan komen. Daarom is het ook belang om af en toe de buizen te ontluchten.

Stalen buizen vervangen met koper

Het is mogelijk dat er in huis buizen lopen die lekkage vertonen, of toch zijn gaan roesten. Wanneer je aan een koperen buis kunt komen denk je meteen alle problemen op te lossen om vervolgens toch weer lekkage te krijgen. Er kan lekkage ontstaan wanneer je stalen buizen verbindt met koperen buizen omdat deze materialen op een andere wijze reageren op temperaturen. Door uitzetting of krimpen kunnen er lekkages ontstaan, wat weer kan leiden tot roestvorming.

Lekkages voorkomen bij koppelingen

Bij aansluitpunten is het verstandig om hennep te gebruiken om de schroefdraad goed te verzegelen, er is ook speciale teflon tape om de aansluiting goed af te sluiten. Bij waterleidingen is een plas water vaak het grootste gevaar, bij een gasaansluiting kan het een veel groter probleem veroorzaken! Zorg er daarom altijd voor dat gasaansluiting voorzien zijn van deze teflontape. Je kunt controleren of de koppeling goed is afgesloten door een beetje zeepsop op de gaskoppeling aan te brengen. Wanneer er bubbels ontstaan is de sluiting niet voldoende.

De meeste stalen CV systemen zullen ook met stalen buizen niet gaan roesten. Wanneer je een deel wilt vervangen is het mogelijk om hiervoor koper te gebruiken. Maar zorg er in dat geval voor dat er door krimpen of uiteenzetten geen lekkage kan optreden.

Neem voor meer informatie contact op met de loodgieter bij jou in de buurt.

    Comment Section

    0 reacties op “Koper of metaal voor buizen in huis?

    Plaats een reactie


    *


    Klik gerust eens door onze categorie├źn heen: