Page content

Daklekkage opsporen en repareren

Er zijn platte daken en hellende daken, beide soorten daken kunnen in verschillende materialen worden uitgevoerd. De levensduur van daken in Nederland varieert van enkele tientallen jaren tot bijna een eeuw. Het spreekt voor zich dat er van tijd tot tijd wat onderhoud gepleegd moet worden, en er zullen ook soms reparatiewerkzaamheden moeten plaatsvinden. Is het mogelijk lekkage in het dak zelf op te sporen, of moet er een specialist bijkomen?

Oorzaken van lekkende daken

Er zijn verschillende oorzaken te noemen waarom daken lekken. In Nederland hebben we vier compleet verschillende seizoenen. Bij droogte en hitte kunnen er scheuren ontstaan in het dak, zeker wanneer het een donkere dakbedekking betreft. In de winter kan de dakbedekking gaan krimpen wat de integriteit van het materiaal niet ten goede zal komen. Regen wordt niet altijd goed afgevoerd, dat is zeker bij platte daken een belangrijke oorzaak van lekkage. Vervolgens kan er ook schade optreden door vallende takken, blikseminslag en malloten die in december door de schoorsteen willen klimmen.

Daklekkage opsporen

daklekkage opsporenEen losse dakpan is snel opgespoord, helaas zijn de meeste lekken in het dak moeilijker te zien. Bij platte daken is het nog moeilijker de oorsprong van een lek te vinden dan bij hellende daken. Zelf het dak op klimmen kan zelfs tot meer schade leiden wanneer je niet weet hoe je te werk moet gaan, nog los van het gevaar voor de persoon in kwestie. Overigens kunnen veel lekkende daken niet van de bovenzijde opgespoord worden, daarvoor is speciale apparatuur nodig zoals thermografische fotografie, middels een rookproef of met infrarood licht. Kortom, bij lekkages is het doorgaans verstandig de specialist in te schakelen.

De kosten voor dakreparatie

Er zijn geen standaard prijzen te noemen, eerst moet er zicht komen op de schade. Het mag wel duidelijk zijn dat snel handelen veel kosten kan besparen. Als een lekkage aan het dak niet tijdig wordt gerepareerd kan dit tot grote schade leiden in de rest van het gebouw. Hout kan gaan rotten, de muren kunnen vochtig worden en pijpen kunnen corrosie gaan vertonen. Wanneer er een lek of ander soort schade word geconstateerd is het verstandig direct contact op te nemen met de specialist.

    Comment Section

    0 reacties op “Daklekkage opsporen en repareren

    Plaats een reactie


    *


    Klik gerust eens door onze categorie├źn heen: