Page content

Vochtplekken in huis

Het komt regelmatig voor dat er vochtplekken ontstaan in woningen. Dit kan een symptoom zijn van lekkage in huis. Helaas is de locatie waar de vochtplek zich manifesteert niet altijd de plaats waar het lek zich bevindt. Voordat je de muren uit gaat breken is het verstandig om te weten wat de oorzaak kan zijn.

Lekkage in de pijpen

Door het hele huis loopt een compleet stelsel van pijpen en buizen, die soms tientallen jaren oud zijn. Je kunt niet even achter de muren kruipen om een lek op te sporen. Wanneer je vochtplekken constateert is dat een indicatie dat er een lek aanwezig is, die al een behoorlijke periode bestaat. Beton laat immers niet zomaar vocht door. Bij een tussenwandje ben je wellicht geneigd even een stukje uit te breken, maar dat is niet aan te bevelen. De kans dat het lek zich precies achter de vochtplek bevindt is namelijk erg klein. Het kan zijn dat er elders een lekkage is ontstaan, en druppels lopen langs de buizen en trekken vervolgens in de muren op een centrale of poreuze plek door de wand.

Optrekkend vocht vanuit de kelder

vochtplekken in huisAls het goed is houdt de fundering van het huis optrekkend vocht tegen. Helaas is de natuur niet zomaar te stoppen, door kieren, gaatjes, scheuren en doorvoerleidingen kan vocht uit de bodem optrekken en zich nestelen in de muren. Dit probleem komt overigens vaker voor bij relatief jonge woningen dan bij oudere gebouwen. Nieuwbouw aan de rand van een stad wordt vaak op grond gebouwd die minder geschikt is voor bebouwing. Door moderne bouwtechnieken is het mogelijk, maar niet ideaal. Wanneer het perceel is gebouwd op een vochtig stuk aarde kan dit zich na verloop van tijd toch in het huis nestelen en zich door het hele huis verspreiden.

Wat kun je doen aan vochtplekken?

Het is cruciaal om de herkomst van de vochtplekken vast te stellen. Hiervoor moet je “achter” de wanden kijken. Dit kan met speciale apparatuur zoals infrarood camera’s, thermografische foto’s die temperatuurverschillen kunnen waarnemen en geluidsanalyse waarmee lekken “gehoord” worden.

Omdat vochtplekken een symptoom kunnen zijn van lekken die al lange tijd bestaan is het belangrijk snel contact op te nemen met de specialist. Neem voor meer informatie gerust even contact op.

    Comment Section

    0 reacties op “Vochtplekken in huis

    Plaats een reactie


    *


    Klik gerust eens door onze categorieën heen: