Verwarming ontluchten

Heeft u een opdracht voor ons of heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte.






Ja, ik accepteer de privacy policy.


E&B Loodgieters helpt: verwarming ontluchten

Verwarming ontluchten, hoe doet u dat? Door jaarlijks de verwarmingen in huis te ontluchten, neemt het warmtecomfort toe. Dat wil ongetwijfeld iedereen.  Als dat ook nog eens beter is voor het milieu en uw portemonnee, dan slaat u meteen drie vliegen in één klap. E&B Loodgieters legt graag uit hoe u zelf eenvoudig verwarmingen kunt ontluchten.

Lucht in de leidingen heeft een nadelig effect op het warmtecomfort in uw huis. De verwarming wordt minder snel warm en daardoor ligt het energieverbruik hoger. Een tikkend of borrelend geluid in de verwarmingsbuizen is een teken dat ontluchting nodig is.

Ontluchtingssleutel

Om de verwarming te ontluchten is een speciaal ontluchtingssleuteltje nodig. Deze is bij de installatie van de CV-ketel meegeleverd. Niet meer te vinden? Bij de bouwmarkten zijn ze ook te koop. Koop er meteen twee: één hangt u bij de ketel of een verwarming, de andere bij de reservesleutels.

Radiatoren opendraaien

Het ontluchten begint met het hoog zetten van de thermostaat en het opendraaien van alle radiatoren. Wacht een klein kwartier, zodat de lucht zich bij de ontluchtingsventielen verzamelt. Trek daarna de stekker uit de CV-ketel en zet de thermostaat zo laag mogelijk.

Verwarming ontluchten van beneden naar boven

verwarming ontluchtenHoud een doek of bak paraat als u start met het ontluchten. Het water dat eruit komt is vies en kan vlekken op de vloer of muur veroorzaken. Werk van beneden naar boven, omdat lucht het hoogste punt zoekt. Begin daarom bij de verwarming die het verst van de ketel af staat. Draai met de sleutel het kraantje open; de lucht zal ontsnappen. Vanaf het moment dat er water uit komt (hiervoor is de doek of het bakje handig), draait u het kraantje dicht. Dit is nodig voor alle radiatoren en dus in volgorde van laag naar hoog. Als laatste wordt het expansievat op dezelfde wijze ontlucht.

CV-ketel weer aan

Nadat alle radiatoren zijn ontlucht kan de stekker van de CV-ketel weer in het stopcontact en de thermostaat kan op de gewenste temperatuur worden ingesteld. Loop nog even alle kraantjes na om te checken of ze goed zijn dichtgedraaid en niet lekken.