Zelf lekken in huis zoeken

Page content

article content

Zelf lekken in huis zoeken

Wanneer je het vermoeden hebt dat er ergens een lek in de waterleiding zit, moet je niet wachten met actie ondernemen. Wanneer het vermoeden juist is, en er is daadwerkelijk een lek aanwezig, is het van belang dit snel op te lossen om verdere schade en onkosten te voorkomen. Hoewel je het beste een ervaren loodgieter kunt inschakelen omdat zij speciale lekdetectie apparatuur gebruiken, kun je zelf al een begin maken met zelf lekken in huis zoeken .

Zelf lekken in huis zoeken

Controle van de waterleiding

  • zelf lekken in huis zoekenLoop alle zichtbare leidingen in huis na op vocht, wanneer de leidingen lekken kun je dit snel opsporen door met een stukje toiletpapier alle buizen af te vegen.
  • Lekkages zijn niet altijd “actief”, let daarom naast water ook op sporen van kalkaanslag en roest. Dit kan betekenen dat er een lekkage aanwezig is in buizen die niet altijd in gebruik zijn.
  • Controleer alle aansluitpunten, wanneer een buis, slang of schroef niet goed is aangedraaid kan er lekkage ontstaan. Soms ontbreekt er een rubberen ring of verzegeling terwijl die wel nodig is, let ook op dergelijke details.

Tip: Er is een verschil tussen aanvoer en afvoer van water. De waterleiding voert alleen water aan, de afvoer leidt het water juist weg. Dit zijn andere functies, en vereisen bij lekkage ook een andere aanpak.

Controle van onzichtbare waterleiding

  • Let goed op vochtplekken op de muur. Overigens is het mogelijk dat de oorzaak van het lek zich niet op dezelfde bevindt, bijvoorbeeld wanneer water naar beneden druppelt en op een lager niveau zich ophoopt.
  • In ruimtes waar zich schimmel bevindt, of waar er een muffe lucht hangt kan er sprake zijn van een lekkage. Het is ook mogelijk dat de ruimte onvoldoende geventileerd wordt, probeer eerst deze ruimte goed te ventileren zoals in de kelder of badkamer.
  • Bij leidingen achter de wand is er voor bewoners eigenlijk maar één oplossing; de wand openbreken. Professionele loodgieters hebben diverse lekdetectie methodes om “door de muur” te kijken, bij twijfel is dat een betere oplossing.

Tip: Lang niet alle lekkage komt van de waterleiding, het kan ook regenwater zijn dat via het dak of op een andere plek het huis kan binnendringen.

Wanneer een specialist inschakelen?

Zichtbare leidingen zijn vaak zelf te controleren, toch komt lekkage in de waterleiding achter de muren ook regelmatig voor. In dat geval is het verstandig alvorens te gaan breken eerst contact op te nemen met de loodgieter. Die kan aan de hand van lekdetectie bepalen waar het lek precies zit, zo hoef je niet van jouw woning een “gatenkaas” te maken! E&B Loodgieters helpt u graag en snel uit de brand. Om contact met ons op te nemen, verwijzen wij u naar onze contactpagina of bel direct 0252 700 266.

Comment Section

0 reacties op “Zelf lekken in huis zoeken

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: