Natuurlijke dakbedekking: een groendak

Heeft u een opdracht voor ons of heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte.






Ja, ik accepteer de privacy policy.


Groene daken

Wat is een groendak?

groendakNormaal gesproken wordt een een schuin dak voorzien van dakpannen, platte daken hebben vaak een laag van dakleer of bitumen. Je ziet ook steeds vaker daken met begroeiing, op het platteland maar ook zeker in de stad. Vaak zijn dit platte daken maar er zijn ook schuine daken die voorzien worden van groeiende en bloeiende planten. Om te voorkomen dat de wortels aan het plafond van de zolder hangen wordt er eerst een deklaag op het dak aangebracht waar de planten niet doorheen kunnen groeien.

Een dak met riet is geen groendak, deze term wordt alleen gebruikt voor levende planten, riet is wel van natuurlijke oorsprong maar is geen levende plant meer.

Waarom kiezen voor een natuurlijke dakbedekking?

Er zijn verschillende redenen om voor een groendak te kiezen, dit zijn de voornaamste redenen die mensen aangeven:

  • Een dak met groen ziet er fris en natuurlijk uit, en valt op tussen de “grijze massa”.
  • In de binnenstad met beperkte ruimte kan een plat groendak gebruikt worden als moestuintje of als dakterras mits het dak daar sterk genoeg voor is.
  • Planten nemen vocht op en kunnen regenwater zeer goed reguleren waarmee de kans op lekkage afneemt.

Met name het laatste voordeel is uiteraard interessant als loodgieter, de preventieve werking tegen daklekkage.

Intensief en Extensief

Er zijn twee soorten natuurlijke daken:

  1.  Intensief: Dit is eigenlijk een complete tuin op het dak met bloemen, planten en andere begroeiing. Net als bij elke andere tuin is regelmatig onderhoud noodzakelijk, een intensief dak moet altijd sterk genoeg zijn om op te lopen.
  2. Extensief: Dit is een meer onderhoudsvriendelijk groendak met een lage begroeiing zoals sedum. De plant zal niet ver uitgroeien, kan veel water opnemen en heeft pakweg eenmaal per jaar onderhoud nodig.

Groendak en lekkage

Hoewel je zou denken dat een “normale” dakbedekking beter overweg kan met het weer in Nederland, blijkt een natuurlijk dak juist erg goed met regenwater om te gaan. Dat is op zich logisch, want planten hebben water nodig, er hoeft minder overtollig regenwater afgevoerd te worden via de dakgoot en de regenpijp. Daarmee is de kans op lekkage aan het dak kleiner dan met een standaard dakbedekking. Voorwaarde is wel dat het dak door vakmensen wordt aangelegd, wanneer de onderlaag niet juist wordt aangebracht kunnen er problemen ontstaan waaronder lekkage in de woning.

Onderhoud van het dak

Eigenlijk is het verstandig om elk dak ieder jaar te controleren, of wanneer dat niet mogelijk is door een professional te laten onderzoeken. De loodgieter kan ook meteen de dakgoten schoonmaken en bladresten of ongedierte verwijderen. Bij een intensief groendak zul je regelmatig het dak op moeten klimmen, maar wanneer dit jouw tuin of terras is zal dat geen bezwaar zijn. Een extensief dak is voor de mensen die graag een groendak nemen maar niet steeds voor de beplanting willen zorgen. Onder normale omstandigheden kan jaarlijks onderhoud al voldoende zijn.

Meer weten over daken en daklekkage? Neem dan contact op met E&B Loodgieters.